Tuvalet ve beslenme alışkanlıklarını olumsuz etkileyen, kişinin yaşam kalitesini düşüren anorektal hastalıkların belirtilerinin başında makattan kanama geliyor. Hastalar ciddi sağlık problemlerinin habercisi olabilen bu belirtiyle ilgili konuşmak istemedikleri ya da utandıkları için doktora başvurmakta gecikebiliyor. Bu durum sık görülen bu şikayetin kolerektal kanser riski açısından değerlendirilmesine, kaynağının doğru olarak belirlenmesine ve uygun tedaviye zamanında başlanmasına engel olabiliyor.
Rektal kanama yani makattan kanama, genellikle dışkılama ile birlikte makattan kan gelmesi olarak tanımlanmaktadır. Ciddi durumlarda ve anüse çok yakın lezyonlarda, dışkılama olmaksızın da kanama görülebilmektedir. Makattan kanama sık görülen bir belirtidir ve birçok hastalık bu kanamaya sebep olabilmektedir. Her yıl bin kişiden altısı rektal kanama nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvurmaktadır. Her 100 bin kişiden 36'sı bu nedenle hastaneye yatmaktadır.
Makatta kanama birçok durumda hemoroid, anal fissür, siğil gibi iyi huylu sebeplerle gelişmektedir. Bu hastalıkların hızlı ve etkin tedavisi için uzmanlık gerekmektedir. Uzman bir proktoloğa ulaşılamadığı durumlarda, bitkisel ilaçlar, kremler, fitiller gibi uygunsuz ve yetersiz tedaviler sorgulanmadan uygulanmaktadır. Bunun sonucunda hasta etkin tedavi için umutsuzluğa kapılmakta ve sorunun tedavi edilemez bir durum olduğunu kabullenmektedir. Ancak hemoroid, fissür ve diğer sık rastlanan anorektal hastalıklar genellikle hızlı bir şekilde ameliyata gerek duyulmadan tedavi edilebilmektedir. Bir takım modern ilaçlar, botoks enjeksiyonu, hemoroidal band ligasyonu ve lazer gibi ayaktan tedaviler etkin sonuçlar elde edilebilmektedir.